четвер, 16 жовтня 2014 р.

Віддаймо честь нашій вірній і невтомній Заступниці

     14 жовтня відзначається свято Покрову Пресвятої Богородиці.
     "Прийдіть, всі любителі празника, і прославмо чесний покров Божої Матері. Вона бо до Сина благально руки простерла, а її святим покровом увесь світ покритий. Тому  устами й серцем, піснями і співами духовними, з усіма, що прибігають, празнуймо світло"
(Стихар малої вечірні )

     У селі Велика Тур’я – це храмовий празник.  За давньою традицією у селі його святкують у неділю.  
     З нагоди храмового празника в неділю 12 жовтня в храмі відбулась Святкова Божественна літургія. Розділити радість цього величного храмового свята до парафіяльної громади завітали священики з навколишніх сіл, численні гості, родичі, сусіди.
     Після Божественної Літургії духовні отці  поблагословили усіх освяченою водою. Атмосфера храмового празника була сповнена молитвою до Богородиці,  радістю та піснями про Марію.
     У вівторок 14 жовтня на свято Покрову Пресвятої Богородиці чисельна парафіяльна громада села Велика Тур’я зібралась у величному новому храмі Покрову Пресвятої Богородиці на Божественну літургію.
     Поміж Богородичними празниками нашого церковного року на особливу увагу заслуговує празник Покрову Пресвятої Богородиці. Культ Божої Матері як Покровительки нашого народу тягнеться золотою ниткою від княжих часів аж до сьогодні. Секрет того постійного, улюбленого й ревного культу Богоматері як Покровительки, лежить, мабуть, в тому, що тут ідеться не про земне і людське, але небесне й могутнє заступництво. А такого заступництва й опіки хоче кожна людина, родина й народ. Від самого початку існування нашої держави ми постійно мали великих і сильних ворогів. Тож нічого дивного, що наш народ шукав такої допомоги й опіки, проти якої не може встояти жодна людська сила, а тією поміччю був якраз покров Пречистої Діви Марії. Тому празник Покрову завжди був і є для нашого народу днем великого вияву любові і вдячності до Пресвятої Богородиці та днем радісної прослави і звеличення її покрова й заступництва.
     У цей день вірянами парафії було піднесено сотні молитов до Покрову Пресвятої Богородиці, Непорочного серця Марії. За ці щирі просьби Богородиця простягає свій покров над усіма без винятку.
     Після Літургії, біля Могили січовим стрільцям, о. Микола Фреїшин відправив загальну панахиду за всіма загиблими у національно-визвольних змаганнях нашого краю.

     Надовго запам’ятається цей сонячний і не по-осінньому теплий день маленьким школярам села. В особливій піднесеній і урочистій атмосфері тут  відбулась символічна посвята їх у Соколята. 
Браві, моторні у нас соколята –
Винуватці сьогоднішнього свята.
Вони ж бо є козацького роду,
Достойні потомки українського народу!
     Діти склали відповідну урочисту присягу і поклялись любити свою Вітчизну, пам’ятати і свято шанувати подвиги своїх дідів і прадідів, які мужньо боролись за волю і незалежність України. 
«У нас немає «ти», 
У нас немає «я».
Ми – одна родина,
Ми – одна сім’я!» 
– дружньо запевнили учасників свята юні соколята.


     Яскравим патріотичним доповненням до дійства були  українські патріотичні пісні у виконанні чоловічого народного аматорського ансамблю села Велика Тур’я «Тур’яни» (керівник – Крайник Іван Васильвич), а завершальним акордом свята стала пісня-переможець конкурсу духовної пісні «З піснею до Бога» – «Молитва за Україну».

Немає коментарів:

Дописати коментар