понеділок, 29 вересня 2014 р.

Є у Великій Тур’ї хрест…

"Хресту Твоєму поклоняємося, Владико,
і святе Воскресіння Твоє славимо".

      27 вересня 2014 року на Парафії Покрови Пресвятої Богородиці відбулась святкова Літургія з нагоди величного Християнського свята – Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього.
     Це свято належить до стародавніх свят, але як історія віднайдення Хреста Господнього, так і історія святкування цієї події оповиті багатьма легендами, переказами і свідченнями.
Цікаву і незвичайну історію має і хрест у селі Велика Тур’я… 
     Коли, хто і в честь якої події був встановлений цей хрест – достеменно не відомо. Але старожили добре пам’ятають, як за буремних більшовицьких часів цей хрест повалили і викинули на смітник біля сільського цвинтаря. Та знайшлися сильні духом і вірою парафіяни, які цей хрест відновили і встановили на колишнє місце. Тепер, коли повз нього проходять віряни, вони мають чудову нагоду накласти на себе хресне знамено і щиро помолитись у своїй потребі.
     Цього вересневого дня, у свято Воздвиження Чесного Хреста, біля сільської святині, місцевий парох о. Микола Фреїшин відправив акафіст до Хреста Господнього. Ніхто, крім Всевишнього, не може злічити змовлених молитов на цьому благодатному місці та, безперечно, це великий Божий оберіг для громади села Велика Тур’я.


     Свято Воздвиження нагадує кожному про святий обов'язок шанувати, любити й визнавати святий Хрест. Він, неначе, ковток чистої джерельної води для спраглого у пустині – дає нам духовну наснагу та підбадьорення на духовому шляху.

Немає коментарів:

Дописати коментар