середу, 17 вересня 2014 р.

На початок Церковного року

    13 вересня в переддень нового Церковного року у храмі Покрови Пресвятої Богородиці села Велика Тур’я відбулась Свята Літургія у наміререннях подяки за ласки Небесному Отцеві та опіку Матері Божої для церковного братства та сестринства громади села Велика Тур’я.
     14 вересня, в перший день нового Літургійного року, Українська Греко-Католицька Церква разом із світовою спільнотою відзначала День Бога Творця, як свято прослави й подяки нашому Небесному Отцеві за отримані дари, якими щоденно користуємося. 
    Осінній місяць вересень є не лише звичайним, календарним початком нової пори року, а й важливою подією у житті нашої Церкви. Саме 1 (14) вересня Церква святкує початок, «найменування», нового Церковного року, який розпочинає своєрідне коло літургійних богослужінь.
     Установлення дати, якою розпочинається Церковний рік на 1 вересня (за новим стилем) чи на 14 – за старим, має давню історію, початки якої сягають ще часів Римської імперії.
     Варто знати, що вересневий початок Церковного року є характерний лише для Церков східної традиції. Західна Церква розпочинає його першою неділею різдвяного посту (адвенту). Вже з восьмого століття на Сході з’являються згадки про 1 вересня як церковне свято, яке має свою окрему службу.
     «Всієї твари Створителю, що у своїй владі встановив времена і літа, благослови вінець року благости Твоєї, Господи, охороняючи в мирі благовірний народ, городи, села і всі обителі Твої, молитвами Богородиці, і спаси нас», – говориться у тропарі Індикту. На Першому Нікейському Соборі 325 року, із вдячности Константинові за легалізацію і дозвіл сповідувати християнство, отці Церкви прийняли цю дату за початок нового Церковного року.
     Поглянувши у церковний календар, бачимо, що всі дні, починаючи з 1(14) вересня і закінчуючи 31 серпня (13 вересня) є присвячені певній події з життя Христа і Богородиці, а також великій кількості святих.
     Своїм розмаїттям наш літургійний рік показує живу і діяльну Церкву на землі, яка в особливий спосіб прославляє Пресвяту Трійцю і Церкву Небесну. Літургійний рік – це єднання багатьох сердець у палкій молитві і прославі Творця. Це час, коли тисячами голосів лунає могутній гімн подяки, що його оспіває уся Церква.

     У спільній молитві учасники церковної управи храму Покрови Пресвятої Богородиці разом із настоятелем о. Миколою Фреїшиним підносили щиру подяку нашому Небесному Отцеві за отримані дари, якими послуговуються щоденно і повсякчас. 
     «Нехай Божа мудрість поведе нас дорогами правди, нехай стереже нас від неправд та обману,»  – щиро молились парафіяни у рідному храмі.

      Більше дізнатись про Літургійний рік як знак живої Церкви ви можете дізнатись з Інтернет-джерела: http://magazine.lds.lviv.ua/articles/3_08/page14.html

Немає коментарів:

Дописати коментар