вівторок, 15 серпня 2017 р.

Прийшов Спас - пішло літо від нас

 
    Прийшов до нас перший Спас. Дні потроху стають меншими, сади і городи  рясніють врожаєм – незабаром осінь.  Маковія — народна назва православного свята Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке відзначають 14 серпня. Це - одне з найпоетичніших і найшанованіших свят українців.

      Церковне подвір’я сільської святині у Великій Тур’ї наповнюється духмяними пахощами цілющих трав, пишних «маковійських» букетів! Люди вірять, що букет на Маковія принесе їх родині здоров'я і благополуччя. Букети складаються  з квітів, які ростуть на нашій землі. У ньому –  жоржини, і чорнобривці, і гвоздики, і айстри, і барвінок, соняшник, інші, а також різні трави (які в народі називають зіллям): м'ята, чебрець, волошка, любисток, деревій тощо. 
      У народі кажуть, що Перший Спас — це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки.
     Християни цього дня під час служінь в храмах згадують про мученицьку смерть за віру семи братів Маккавеїв. Але саме до свята врожаю Маккавеї відношення не мають. Просто з 14 серпня на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією смачною начинкою. 
Також за церковним календарем припадає і початок Успенського посту – «Спасівка», який триває до християнського свята Успіння Пресвятої Богородиці.

Немає коментарів:

Дописати коментар