понеділок, 27 лютого 2017 р.

ВЕЛИКИЙ ПІСТ – ШЛЯХ ДО ГОСПОДНЬОЇ ПАСХИ


«Бачиш, що робить піст – хвороби лікує, бісів проганяє,
лукаві думки видаляє і серце робить чистим»
Афанасій Великий
          
            Ми вступаємо в особлий час, який святими отцями іменується «весною духовною».
       Час Великого посту – Чотиридесятниця має своє велике значення для нашого духовного життя. Може сьогодні через різні причини ми не можемо так строго постити, як постили колись наші предки, але й сьогодні над нами тяжить обов'язок духовного посту, боротьби з нашими гріхами і злими нахилами, обов'язок молитви, практики чеснот та добрих діл. І якраз ця наша духовна обнова є властивою і найважливішою метою святого Великого посту.
     Для зближення з Богом недостатньо просто відмовитися від скоромної їжі. Необхідно душевно очиститися, пробачити всіх своїх ворогів, позбутися від гніву і злості. Молитви повинні містити слова-звернення до Бога про допомогу, про зцілення і очищення. Благодать Господня зійде на всіх тих, хто просить у цей період. Ці великі дні, сповнені покаяння і сугубої молитви, призначені для осмислення всього нашого життєвого шляху: чи правильно ми живемо, в чому помиляємося, як перемогти пристрасті та здобути чесноти?
      Головною умовою справжнього посту для християнина є примирення з ближніми. Для цього перед початком Посту звершується чин прощення. І це прощення, це примирення має бути правдивим, нелицемірним. Нам слід звернути увагу на власні гріхи, молити Бога про прощення, і тоді ми не зможемо – не тільки в піст, але й завжди – осуджувати ближнього, гніватися на брата, не пробачати. Завжди пам’ятаймо слова Господні: “Не судіть, щоб і вас не судили; бо яким судом судити будете, таким же осудять і вас, і якою мірою будете міряти, такою відміряють вам” (Мф. 7, 1-2). 
       Наступають дні Великого посту, і ми починаємо наш шлях до Господньої Пасхи дорогою молитви, стриманості та покаяння. Потрудимось у всякій справі наслідувати приклад земного життя Спасителя, щоб предстати перед Воскреслим Христом з щирим і чистим  серцем, у повноті нашої віри.

Немає коментарів:

Дописати коментар