пʼятницю, 19 серпня 2016 р.

У Великій Тур’ї святкували празник Маковія

     14 серпня, у перший день Успенського посту, у Великій Тур’ї святкували празник Маковія (першого Спаса медового) – День мучеників Маккавеїв.


   Маккавеї — це сім святих мучеників: Авім, Адім, Антонін, Гурій, Євсенон, Єлеазар, Маркелл. їхні батьки були Єлеазар і Соломонія. Старозавітній священик Єлеазар не піддався ні на хитрі підкупи, ні на відверті погрози. Не змогли зламати його й тортури. Святі були замучені Антіохом, сирійським царем, за віру християнську в II столітті до Різдва Христового.
Це перше з трьох літніх свят на честь Спасителя. Цього дня розпочинається Успенський піст, якій триватиме до 27 серпня включно – передсвята Успіння Пресвятої Богородиці.


   У Медовий спас 2016 церква також відзначає свято Походження чесних древ Животворящого Хреста. 
   За традицією, на службу в храм для освячення віряни принесли запашні букети із польових та городніх квітів і зілля, мак, воду. Освячена цього дня вода цінується не менше стрітенської і вважається надзвичайно корисною від усіх хвороб. У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа.


   Принесені пишні букети заповнили чудовим ароматом не тільки сільський храм Покрови Пресвятої Богородиці, а й церковне подвір’я. 

Немає коментарів:

Дописати коментар